Nokian teippisurma


Lauantaina 18.2.2017 uutisiin nousi järkyttävä uutinen Nokialla 17-vuotiaan tytön taponyrityksestä. Muistan tämän tapauksen jotenkin hämärästi, mutta en ollut tietoinen sen yksityiskohdista aiemmin.

Edellisen Oulun soramonttusurman tavoin tämä tapaus pitää sisällään kertomuksen todella raa’alla tavalla tehdystä henkirikoksesta, eikä sen vuoksi sovi kaikille luettavaksi. Mikäli olet mielestäsi herkkä, suosittelen lämpimästi etsimään jotain muuta luettavaa ja jättämään lukemisen tähän. Jos kuitenkin päätät lukea jutun, teet sen omalla vastuullasi.


Kotihälytys

Sisä-Suomen poliisi sai perjantain ja lauantain välisenä yönä 18.2.2017 ilmoituksen, jossa tehtäväksi tuli mennä Nokian Kaarikadulla sijaitsevaan asuntoon puolen yön jälkeen. Yksityisasunnosta oli naapureiden ilmoituksen mukaan kuulunut meteliä ja tappelun ääniä, sekä ’lopeta’ -huutoja. Ilmoittaja oli myös kertonut, että asunnossa on todennäköisimmin mies ja nainen. Kun poliisi saapui kohteeksi ilmoitetun huoneiston ovelle, oven tuli avaamaan mies, asunnossa asuva Oskari Sylve.

Sylve kertoi poliisille, että hän oli ollut nukkumassa ja riitatilanne on ohi ja hän on asunnossa yksin, sillä aiemmin asunnossa ollut nainen on hetki sitten poistunut paikalta. Poliisipartio ei uskonut miestä, sillä naisen kengät olivat olleet eteisessä. Sylve yritti saada partiota lähtemään pois paikalta, mutta siitä huolimatta poliisit lähtivät tarkastamaan asuntoa. Poliisipartio löysi 17-vuotiaan tytön piilotettuna sängyn alle. Tyttö oli joutunut väkivallan kohteeksi ja hän oli löytöhetkellä ollut täysin eloton. Poliisipartio aloitti uhrin elvytyksen ja elintoiminnot saatiin lopulta palaamaan, kun lääkäriambulanssi saapui tapahtumapaikalle. Uhri toimitettiin Tampereen yliopistolliseen sairaalaan tehohoitoon. 

Tapauksen johdosta asunnolta otettiin tytön löytymisen yhteydessä kiinni asunnon oven avaamaan tullut 18-vuotias mies Oskari Sylve, jolla on aiempaa rikos- ja väkivaltataustaa, mutta hän ei ole ollut kuitenkaan aiemmin vankilassa. Hän ei vastustellut virkavaltaa pidätystilanteessa. Häntä epäiltiin tapon yrityksestä. Epäilty tekijä ja uhri olivat tunteneet toisensa vuosia, mutta olleet nyt muutaman kuukauden, noin puoli vuotta seurustelusuhteessa. Molemmat ovat nokialaisia nuoria. Asunto, josta tyttö löydettiin oli Sylven, hän oli muuttanut siihen reilua viikkoa ennen tapahtumia. Asunnossa ei ollut tapahtuma-aikaan muita henkilöitä. Poliisin saamien tietojen mukaan myös tyttö oli viettänyt asunnolla paljon aikaa. Vaikka mies oli ehtinyt asua asunnossa vasta pienen hetken, oli poliisi saanut jo kerran aiemminkin keikan miehen asunnolle häiritsevän käyttäytymisen vuoksi. 

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pasi Nieminen on tapahtuneen jälkeen kertonut, että kyseessä on ollut hyvin läheltä piti tilanne, sillä mikäli poliisipartio olisi mennyt asuntoon myöhemmin uhria ei olisi todennäköisesti enää saatu elvytettyä. Kyse on voinut olla jopa minuuteista. Uhrin toipumisennusteeseen hän ei voinut kommentoida tapahtuneen jälkeen mitään, sillä oli mahdotonta arvioida ja ennustaa mitä tulee tapahtumaan. Kuitenkin mahdollisuus myös pahimpaan oli edelleen olemassa.

Tyttö kuoli saamiinsa vammoihin

Maanantaina iltapäivällä pahoinpidelty 17-vuotias tyttö kuoli Tampereen yliopistollisessa sairaalassa rikoksen yhteydessä saamiinsa vammoihin. Uhri ehti olla tehohoidossa lauantaista saakka, tajuihinsa hän ei tullut missään vaiheessa. Tämän myötä myös rikosnimike taponyritys muuttui tapoksi.

Jo ennen tytön kuolemaa jutun yllä liikkui paljon huhuja. Pienillä paikkakunnilla kaikki tuntevat toisensa ja puhuvat paljon. Uhrin ja epäillyn tekijän taustoista puhuttiin paljon, etenkin miehen väkivaltaisuudesta ja mahdollisesta laitostaustasta. Myös rikoksen tekotavasta huhuttiin paljon, jopa erittäin raakojakin yksityiskohtia, jotka valitettavasti hyvin pian poliisi vahvisti tapahtuneiksi. 

Nokian rikosepäily koveni hyvin pian taponyrityksestä tapoksi ja siitä jälleen murhaksi, sillä epäilty oli estänyt tyttöystävänsä hengityksen kietomalla ilmastointiteippiä hänen päänsä ympärille. Poliisi teki syyttäjän kanssa kokonaisarvion tapahtuneesta ja päätyi siihen, että rikosta alettiin tutkia murha nimikkeellä, sillä teko oli poikkeuksellisen raaka ja julma. Sylve esitettiin vangittavaksi.

Tekijällä rikostaustaa

Sylve oli tuomittu jo aiemmin useita kertoja. Hän oli myös pahoinpidellyt tyttöystävänsä vuosi aiemmin ensimmäisen kerran ja tuomittu siitä Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Tällöin mies oli kuristanut tyttöä kaulasta ja töninyt tätä. Samana päivänä hän oli myös lyönyt toista tyttöä nyrkillä kasvoihin. Aiempien väkivaltaisten tekojen aikaan Sylve oli vielä alaikäinen, joten hänet on tuolloin tuomittu nuorena henkilönä tehdyistä rikoksista.

Tällä kertaa häntä epäiltiin aiemmin pahoinpidelleensä tytön murhasta. Sylve oli tehnyt ensimmäiset rikoksensa 15-vuotiaana vuonna 2014. Silloin hän sai tuomiot nuorena henkilönä tehdystä varkauden yrityksestä ja pahoinpitelystä. Tuomio tuli ja se oli 60 päiväsakkoa, eli 360 euroa. Hän oli yrittänyt toisen pojan kanssa viedä väkivalloin rahaa joltakin kolmannelta pojalta, mutta teko oli jäänyt vain yritykseksi, sillä ulkopuolinen oli puuttunut pahoinpitelytilanteeseen. Myöhemmin vuonna 2015 hänet on tuomittu kahdesti. Ensimmäisellä kerralla hän oli ajanut katsastamatonta ja viritettyä mopoa humalassa ja ilman ajo-oikeutta Nokialla, tuomio näin ollen tuli nuorena henkilönä tehdystä rattijuopumuksesta, ajoneuvorikkomuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeutta. Tapahtuma hetkellä 16-vuotias Sylve sai 30 päivää ehdollista vankeutta, sekä ajokiellon. Toisella kerralla hän oli näpistänyt Siwasta 18-päkin olutta ja hänet tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä näpistyksestä.

Aiemmin mainittujen lisäksi Sylve oli ehtinyt tekemään näpistyksiä, varkauksia ja vahingontekoja, joista oli saanut tuomioita. Alaikäisenä tehdyistä rikoksista hän oli selvinnyt sakoilla ja ehdollisella vankeusrangaistuksella, mutta tällä kertaa Pirkanmaan käräjäoikeus vaati häntä vangittavaksi. Nyt rikosepäilyt olivat vakavimmat mahdolliset, paljon suuremmat kuin aiemmin nuoren miehen rikoshistoriassa. Vangitsemisoikeudenkäynnissä mies käyttäytyi ylimielisesti ja näytti mm. keskisormeaan median ollessa paikalla. Vangitsemisoikeudenkäynti käytiin suljetuin ovin. Mies vangittiin todennäköisin syin epäiltynä 17-vuotiaan tyttöystävänsä murhasta.

Tekotapa julma ja harvinainen


21.2.2017, eli vain joitakin päiviä tapahtuneen jälkeen poliisi tiedotti, että rikoksen tekotapa oli erittäin julma ja harvinainen.  Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Pasi Nieminen kertoi, että hän ei ollut koskaan tavannut nuorten ihmisten rikoksissa vastaavaa ja hänen näkemyksensä mukaan teko täyttää murhan kriteerit. Tapaukseen on liittynyt alkoholi. Nieminen kertoi myös, että epäilty on ollut yhteistyökykyinen ja kertonut tapahtumien kulkua poliisille, kuitenkaan osoittamatta katumusta tai surua uhrinsa kohtalosta. Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus vahvisti, että 17-vuotiaan nokialaistytön kuolinsyy oli tukehtuminen, yksityiskohtaiset tiedot olivat kuitenkin salassa pidettäviä. Poliisin tiedottaminen oli erittäin niukkaa, kun tapauksen esitutkinta oli kesken. Tapauksella ei ollut silminnäkijöitä, eikä tapahtuneeseen liittynyt muita henkilöitä.


Epäilty oli rikoshetkellä alle 21-vuotias, mutta kuitenkin täysi-ikäinen ja rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan. Hänen ikänsä puolesta elinkautiseen tuomitseminen olisi siis mahdollista. Käytännössähän nuoren rikoksentekijän vankilatuomio voi olla kaksi vuotta lyhyempi kuin muilla elinkautisvangeilla, mikä tarkoittaa sitä, että elinkautisesta tuomittu nuori rikoksen tekijä voi hakea ehdonalaiseen vapauteen pääsyä, kun on istunut vankilassa 10 vuotta. Yli 21-vuotiaalla raja on 12 vuotta vankilassa.


Tarkempaa tietoa tapahtumista

Syyttäjän nostaman syytteen mukaan mies oli ensin pahoinpidellyt tyttöystäväänsä monin tavoin ja lopulta kietonut kymmenen kierrosta ilmastointiteippiä hänen päänsä ympärille niin, että vain silmät jäivät näkyviin. Ilmastointiteippi suun ja nenän ympärillä aiheuttivat tytölle hapenpuutteen ja lopulta kuoleman. Kuolinsyyksi oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen jälkeen on kirjattu hapenpuutevaurio aivoissa. Tilanne oli alkanut pahoinpitelyllä ja jatkunut niin, että Sylve oli kietonut tytön kädet teipillä yhteen, ettei hän voinut puolustautua. Naapurit olivat havahtuneet itkuun, kolinaan, huutoon ja muihin tappelun ääniin ja kun naapurit olivat käyneet ovella, he olivat kuulleet Sylven sanovan tytölle ”älä ragee”, eli älä raivoa. Kukaan ei kuitenkaan ollut avannut naapureille ovea. Tämän jälkeen asunnosta oli kuulunut lisää huutoa ja lyömisen ääniä. Partion saavuttua paikalle asunnossa oli aivan hiljaista.

Aiemmin mainitsinkin, että poliisi oli huomannut asunnon ovella tytön kengät. Tutkinnan edetessä selvisi, että Sylve oli väittänyt poliisille tyttöystävänsä poistuneen sukkasillaan. Naapuri kuitenkin kumosi väittämän ja kertoi, ettei kukaan ole poistunut asunnosta. Partio tutki pienen yksiön kaappeja ja parveketta myöten ketään löytämättä. Poliisit olivat poistumassa asunnolta. Naispoliisi on kertonut ajatelleensa, etteihän se tyttö nyt sohvan sisällä voisi olla ja sänkykin on liian matala, että kukaan sen alle mahtuisi. Asunnossa olleet naisten kengät, laukku ja hiuspidike kuitenkin mietityttivät häntä. Jostain syystä hän päätti palata vielä asuntoon ja valaisi lampulla sängyn alta, jolloin poliisit löysivätkin tytön mahallaan makaamassa, kädet ja pää teipattuina. Poliisi kehotti tyttöä tulemaan pois sängyn alta, mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Miespoliisi nosti sängyn pois tytön päältä ja pian partio huomasikin, että tytön kasvot olivat silmien alta leukaan saakka teipattu hopeisella ilmastointiteipillä ja hän oli tajuton. Hänellä ollut pulssia, sillä hänen sydämensä oli löytöhetkellä jo pysähtynyt.

Poliisipartio aloitti elvytyksen. Sylve oli poliisin elvyttäessä sanonut, että ”älkää pelleilkö, herättäkää se” ja myöhemmin oli ihmetellyt poliiseille, etteikö muka ilmastointiteipin läpi ilma kulje. Hän oli myös elvytyksen aikana sanonut, ettei ollut tarkoitus tappaa tyttöä, ainoastaan hiljentää hänet. Miespoliisi oli vastannut Sylvelle, että ”nyt kyllä hiljensit”. Naispoliisi laittoi Sylven rautoihin ja sohvalle istumaan. Nuori mies oli jostain saanut tupakan ja poltti sitä, vaikka hänen kätensä olivat selän takana raudoissa. Poliisin kertoman mukaan Sylve itki, mutta itku ei suinkaan ollut hysteeristä vaan pikemmin paniikinomaista.

Poliisikuulusteluissa selvisi, että mies oli lopettanut tytön pään teippaamisen vasta, kun hän oli ajatellut, että poliisi tulee pian läpi hänen ovestaan, ellei hän avaisi. Hädissään mies oli tuupannut tajuttoman tytön sänkynsä alle, juossut vessaan vetämään hallussaan olevat kannabikset alas ja vasta sen jälkeen avannut poliiseille oven.

Murha syyte tuli siksi, että teko oli kestänyt pitkään ja uhrin pään teipattua tekijän on täytynyt tietää, että sellainen johtaa todennäköisesti kuolemaan. Syyttäjän mukaan tytön pahoinpitelyä ja murhaa on edeltänyt jonkinlainen riita, josta kuitenkaan Sylvellä ei ollut mitään vammoja. Tyttö oli ollut teipattuna noin 10-15 minuuttia. Syyttäjän murhasyyteperusteluissa oli myös kirjattu, että uhri koki tuskaa, kipua ja pakokauhua, sekä on pyytänyt tekijää lopettamaan. Siitä huolimatta mies on jatkanut kylmäveristä tekoaan ja mahdollisuus teippaamisen lopettamiseen on ollut koko ajan olemassa. Mies oli tekoaikaan vähintään 1,27 promillen humalassa. Naisella oli veressä alkoholia 1,8 promillea. Mies ei ole oikeudenkäynnissä pystynyt kertomaan miksi oli teipannut tyttöystävänsä. Hän väitti, että tyttö oli suuttunut ja alkanut tönimään häntä, jolloin hänellä oli mennyt hermot nopeasti. Hän sanoi, että tyttö huusi hänelle eikä hän jaksanut kuunnella sitä. Huuto oli lakannut ihan hetki ennen poliisien saapumista, jolloin mies oli työntänyt tytön sängyn alle ja mennyt avaamaan ovea. Hän on sanonut tienneensä, että tyttöä olisi pitänyt auttaa, muttei uskaltanut, koska pelkäsi ”joutuvansa kuseen”, sillä poliisi oli ovella. 

Rikosta edeltävät tapahtumat ja tuomio

Rikosta edeltävistä tapahtumista löytyi tietoa sen verran, että nuoripari oli ollut viettämässä iltaa kaverinsa kanssa, olutta juoden ja pelejä pelaten. Vieraan lähdettyä kaikki oli ollut vielä hyvin. Tyttö oli kuitenkin vetänyt takin päälleen ja ottanut poikaystävältään tupakan. Sylve kertoi oikeudenkäynnin aikana, että hänellä ei ollut tuolloin paljon tupakkaa jäljellä ja hermot olivat muutenkin valmiiksi kireällä ja kun hän yritti ottaa tupakkaa pois tytöltä, tämä oli lyönyt häntä. Mies on kertonut teippauksen syyksi ainoastaan sen, että nainen huusi eikä hän jaksanut kuunnella sitä. Sylve ei peitellyt kasvojaan oikeudenkäynnissä. Oikeudenkäynnissä oli paikalla tytön vanhemmat ja sisarukset, mutta puheenjohtajan mielestä lasten ei ollut soveliasta olla kuuntelemassa tarkkaa kuvausta tapahtumien kulusta, jolloin tytöt poistuivat salista. Oikeus tuomitsi Oskari Sylven elinkautiseen murhasta, vaikka hän kiisti syytteen ja myönsi ainoastaan tapon. Sylve valitti asiasta Turun hovioikeuteen, johon kuitenkaan miehen selitykset eivät uponneet, eikä tuomio muuttunut. Mies todettiin myös mielentilatutkimuksissa syyntakeiseksi.

17-vuotiaan uhriksi joutuneen tytön tunteneet nokialaiset nuoret ovat kuvailleet tyttöä kivaksi, joka vain tahtoi ja yritti auttaa moniongelmaista poikaystäväänsä. Asuinalueella, jolla murha tapahtui, oli kyseenalainen maine heidän kertomansa mukaan. Vaikka paikka vaikutti ulkopuolisen silmiin rauhalliselta asui siellä nokialaisnuorten mukaan kaikenlaista sakkia.

Yhteenveto/tiivistelmä rikoksesta

17-vuotias nokialainen tyttö menehtyi sairaalassa pahoinpitelyssä saamiinsa vammoihin. Kuolinsyyksi varmistui hapenpuute aivoissa. 21-vuotias Oskari Sylve tuomittiin tyttöystävänsä murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen, sillä hänet todettiin mielentilatutkimuksissa syyntakeiseksi. Murhan tekotapa oli erittäin raaka ja julma. Poliisit löysivät tytön elottomana Sylven asunnosta naapureiden tekemän häiriöilmoituksen vuoksi, he saivat hänet vielä asunnolla elvytettyä, mutta tyttö kuitenkin menehtyi. Sylvellä oli väkivaltataustaa.

Kommentit