Sarjamurhaaja Aino Nykopp-Koski


ELINKAUTISEN VANKEUSRANGAISTUKSEN
SAANEET NAISET SUOMESSA osa 2.



2009 huhtikuussa Helsingissä tuli ilmi tapaus, jossa naishoitajan epäiltiin yrittäneen surmata iäkkään naispotilaansa myrkyttämällä. Uhri, noin 80-vuotias nainen oli joutunut sairaalahoitoon, sillä hän oli joutunut hengenvaaralliseen tilaan. Tapausta alettiin tutkia mahdollisena murhayrityksenä, sillä rouva kertoi parin päivän sairaalassaolon jälkeen epäilevänsä hoitajansa myrkyttäneen hänet. Lääkäri teki rikosilmoituksen poliisille. 

Tapauksen johdosta vangittiin todennäköisin syin epäiltynä perushoitajana työskennellyt 59-vuotias helsinkiläinen nainen Aino Nykopp-Koski. Hän työskenteli tuolloin kotihoidossa ja hänen hoitosuhde uhriin oli kestänyt muutaman kuukauden ajan. Poliisi alkoi tutkia hyvin tarkkaan epäillyn aiempia liikkeitä ja työpaikkoja sekä sitä, mistä mahdollisessa myrkytyksessä käytetyt lääkkeet ovat peräisin. Hyvin pian selvisi, että lääkkeet epäilty oli varastanut työpaikaltaan. Lääkkeitä oli kassikaupalla, mutta poliisi ei kertonut lääkkeiden laadusta muuta kuin sen, etteivät ne olleet insuliinia. Aiemmin tapahtuneet oudot vanhusten kuolemat Helsingissä otettiin uudelleen tarkasteltavaksi, jotta saataisiin tietoon, onko naisella ollut mahdollisesti myös aiempia uhreja. Hänellä on pitkä hoitoalan kokemus ja hän on työskennellyt lisäksi ainakin Uudenmaan sairaanhoitopiirissä sekä Helsingin sairaanhoitopiirissä.

Vuosina 2004-2005 Nykopp-Koski oli työskennellyt Helsingin Sairaala Mehiläisessä, josta hän oli varastanut yhteensä ainakin 1200 huumaaviksi aineiksi luokiteltua lääkettä. Hän sai 50 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen toukokuussa 2006 huumausainerikoksesta, varkaudesta ja varkauden yrityksestä. Vuonna 2008 hänet tuomittiin jälleen, tällä kertaa vahingonteosta. Nainen oli vienyt mukanaan vaippoja Meilahden sairaalan hissiin ja sytyttänyt ne tuleen, jonka seurauksena osa hissin lattian muovimatosta sekä seinästä vaurioitui.

Tuoreimman murhayritys epäilyn aikaan hän sai myös tuomion törkeästä varkaudesta, sillä oli varastanut aiemmin toiselta potilaaltaan erilaisia koruja, kuten kihlasormuksen ja helminauhan. Nainen kiisti varkauden ja väitti saaneensa korut potilaaltaan vain säilytykseen siihen saakka, että veisi ne potilaan edunvalvojalle. Hänellä oli ollut luottamukselliset välit potilaaseensa molempien kertoman mukaan tapahtuma-aikoihin syksyllä 2008. Tästä varkaudesta syyttäjä vaati Nykopp-Koskelle neljää kuukautta ehdotonta vankeutta, mutta Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Teko oli oikeuden mukaan kokonaisuutena arvostellen törkeä, sillä se loukkasi potilaan ja hoitajan välistä luottamussuhdetta ja hoitaja käytti törkeästi hyväkseen 76-vuotiaan naispotilaansa avutonta tilaa.

Helsingin rikospoliisi alkoi tutkia kahta aiempaa saman hoitajan kohdalle sattunutta vanhuskuolemaa. Molemmat kuolleet olivat naisia. Lisäksi tuli ilmi muutamia epäiltyjä lääkemyrkytyksiä, joiden uhrit ovat edelleen elossa. Poliisi avasi myös noin kymmenen muutakin kuolemantapausta uudelleen tutkittavaksi aiemmilta vuosilta pitäen kuitenkin pääpainon tuoreemmissa tapauksissa. Helsingin rikospoliisin väkivaltarikosyksikkö edistyikin pian tutkimuksissaan siihen tilanteeseen, että Aino Nykopp-Koskea epäiltiin neljästä murhasta sekä seitsemästä murhan yrityksestä. Epäillyt teot ovat tapahtuneet vuosien 2004-2009 välillä Helsingin eri sairaaloissa, hoitokodeissa ja kotihoidonpiiriin kuuluvien asiakkaiden kodeissa. Tämän lisäksi naista alettiin epäillä myös työkaveriinsa kohdistuneesta törkeästä lääkeaineilla tehdystä pahoinpitelystä.

Nainen kiisti käräjäoikeuden vangitsemisoikeudenkäynnissä syyllisyytensä. Hänen avustajansa kertoi, että nainen on sanonut vain halunneensa auttaa hoidettaviaan, eikä pian uskaltaisi edes toimia ammatissaan, kun työnteosta joutuu syytteeseen. Käräjäoikeus päätti tästä huolimatta pitää hoitajan yhä vangittuna ja lisäsi perusteeksi myös kesäkuussa 2004 tapahtuneen epäillyn murhan. Hoitaja vaikutti oikeudenkäyntiin mennessään hyvin tyyneltä ja rauhalliselta. Nykopp-Kosken lakimiehen mukaan hän on hyväkäytöksinen ja elegantti, eikä hän lakimiehen mukaan voi edes itse kuvitella syyllistyneensä epäiltyihin tekoihin.

Toukokuussa 2009 yksi Aino Nykopp-Kosken mahdollinen uhri antoi haastattelun Iltalehdelle. Mahdollinen uhri 76-vuotias pyörätuolipotilas Seija Vihma kertoi olleensa niin sanotun myrkkyhoitajan armoilla useita vuosia. Hänet oli löydetty kahteen kertaan tajuttomana kotoaan ja viety sairaalaan. Toisella kerralla tajuttomuus oli kestänyt useita päiviä, eikä kuolema ole ollut kovinkaan kaukana. Vihma kuvaili haastattelussa, että Nykopp-Koski oli päällisin puolin hyvin miellyttävä ja tarmokas ja vei hänet ulos aina sään salliessa. Samana päivänä myös MTV3 uutiset julkaisivat myrkkyhoitajan entisen pomon haastattelun pohjalta tehdyn uutisen, jossa Metsätähti-yhtiön toimitusjohtaja kertoi toimittajalle, että oli vaistonnut jotain vakavampaa jo kauan sitten. Hän ei ollut yllättynyt murhaepäilyistä. Nykopp-Koski oli jäänyt jo vuosina 2005-2006 kiinni asiakkaiden kodeissa tapahtuneista varkauksista, työskennellessään keikkalaisena kotihoitoyhtiössä.

Tapahtumien myötä naisen tausta selvitettiin ja hänestä tehtiin rikosilmoitus, joka ei kuitenkaan johtanut mihinkään, sillä kotihoidon iäkkäät asiakkaat eivät tapahtumia enää tuossa vaiheessa muistaneet. Entisiin työpaikkoihin soiteltuaan Metsätähti-yhtiön toimitusjohtaja sai tietoonsa, että Nykopp-Koski oli yrittänyt myrkyttää sairaalahoidossa olleita potilaita ja osa oli joutunut kriittisessä tilassa tehohoitoon. Hoitajan työt kyseisessä firmassa loppuivat tapausten myötä lyhyeen ja työnantaja varoitti terveydenhuollon valvontaviranomaisia hänestä, mutta asiaan ei kuitenkaan puututtu. Käräjäoikeus myönsi tehneensä virheen, sillä ei ollut toimittanut Valviralle tietoa Nykopp-Kosken v. 2006 saamasta tuomiosta, joka olisi todennäköisesti vaikuttanut hänen työntekoonsa hoitoalalla. 

Nykopp-Koski oli kaikkien kertoman mukaan lempeä ja mukava. Häneen luotettiin asiakkaiden puolelta erityisen paljon. Useat potilaat jopa toivoivat juuri häntä hoitajakseen. Hän oli erittäin vakuuttava kaikessa toiminnassaan ja ammattitaitoa ei puuttunut. Jopa hänen naapurinsa pitivät hänestä ja kuvailivat hoitajan elämän vaikuttaneen päällisin puolin täysin normaalilta. Hän asui miehensä ja poikansa kanssa ihan hyvällä asuinalueella Helsingissä. Tapausten tultua ilmi mies kuitenkin haki avioeroa vaimostaan 20 vuoden avioliiton jälkeen. Naisen tutkintavankeuden aikana hänestä tuli myös isoäiti. 

Kesäkuussa 2009 Nykopp-Koskea epäiltiin jo viiden potilaansa murhaamisesta sekä kahdeksasta murhan yrityksestä. Edelleen selvittelyn alla oli joitakin epäselviä tapauksia. Tutkimusten johdosta avattiin tuolloin myös hauta Hietaniemen hautausmaalla, jotta vainajasta voitaisiin tutkia, oliko hänet myrkytetty lääkkein. 

Tutkinnan aikana jutun syyttäjä siirrettiin pois tehtävistään, sillä hän antoi lausuntoja julkisuuteen esitutkinnan ollessa kesken. Hyvin pian tämän jälkeen valtionsyyttäjä ja kihlakunnansyyttäjä ilmoittivat syyteharkinnan lopputuloksesta. Aino Nykopp-Koskea syytettiin viiden potilaansa murhasta, kuudesta murhan yrityksestä sekä kahdesta törkeästä pahoinpitelystä, huumausainerikoksesta ja kahdesta varkaudesta. Hän on koko ajan kieltänyt syyllistyneensä mihinkään syytekohdista. 

Kesäkuussa 2004 hoitajan epäiltiin murhanneen 81-vuotiaan naisen Mehiläisen sairaalassa. Uhri oli vuodepotilas ja ollut hiljattain leikkauksessa ennen kuolemaansa. 

Kesäkuussa 2005 hänen epäiltiin murhanneen 70-vuotiaan miehen Mehiläisen sairaalassa. Mies oli vaikeasti sairas, ja Nykopp-Kosken epäiltiin antaneen hänelle salaisesti keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Teko varmistui, kun miehen ruumis kaivettiin ylös haudasta ja hänen maksastaan löytyi lääkeaineita. Mies sairasti Alzheimeria ja hän oli ehtinyt olla hoitolaitoksessa vuoden. Hän ei kyennyt puhumaan, liikkumaan tai syömään itse vaan tarvitsi apua kaikessa. Miehen kihlattu tapasi häntä päivittäin ja kävi myös ulkoiluttamassa miesystäväänsä. Toukokuussa mies oli ollut kuukauden kihlattunsa kotihoidossa ja he olivat myös juhlineet tämän 70-vuotissyntymäpäiväänsä. Mies oli suuren pörssiyhtiön entinen johtaja. Mies ehti olla kotiloman jälkeen vain 2 päivää sairaalassa, kun hänen tilansa romahti yllättäen. Hänet siirrettiin tajuttomana Jorvin sairaalaan, jossa hänen tilansa koheni. Pian hän palasi jälleen Mehiläiseen ja kihlatun ehdittyä kotiin hänet soitettiin nopeasti takaisin, sillä miehen tila oli jälleen romahtanut. Nainen vietti kaiken aikansa tajuttoman miehensä rinnalla, hän poistui ainoastaan huoneesta käydäkseen kaupassa ja tuona aikana hoitaja jäi miehen kanssa huoneeseen. Tämän hoitajan täytyi poistua hetkeksi, jolloin Nykopp-Koski oli tullut hänen tilalleen. Mies kuoli kihlattunsa kauppareissun aikana. Kuolinsyy selvitettiin kunnolla vasta poliisin päästyä Nykopp-Kosken jäljille. Samoihin aikoihin Nykopp-Koski oli antanut työkaverilleen myrkkyä kahviin sekoitettuna, tämä ei kuitenkaan ollut aiheuttanut uhrille hengenvaaraa. Työtoveri oli naisen kanssa samassa vuorossa ja häntä oli pyydetty tarkkailemaan Nykopp-Koskea epäiltyjen varkauksien vuoksi.

Ollessaan Helsingin kaupungin palveluksessa sekä vuokratyöntekijänä Hoivapalvelu Metsätähti Oy:ssä Nykopp-Koski yritti tappaa kotihoidossa olleen 91-vuotiaan naisen helmikuussa 2006. Hän oli antanut uhrilleen keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, uhri elvytettiin sairaalassa. Häneltä oli myös kadonnut tavaroita. Saman vuoden lokakuussa ollessaan VKTL-palvelut Oy:ssä kotihoidon perushoitajana nainen teki ruumiillista väkivaltaa potilaanaan olleelle 83-vuotiaalle naiselle. Uhrille oli annettu tuttuun tapaan keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ja hän oli joutunut sairaalahoitoon. Sairaankuljettajille hoitaja oli kertonut, että aviomies oli antanut vaimolleen omia lääkkeitään, vaikkei ollutkaan tätä nähnyt vaan epäili näin seurattuaan pariskunnan yhteiselämää. 

Lisäksi samoihin aikoihin hoitaja yritti myös murhata 85-vuotiaan miespotilaansa antamalla tällekin keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Mies elvytettiin sairaalassa, eikä ehtinyt kuolla myrkytykseen.

Vain muutama kuukausi tapahtuneiden jälkeen marraskuussa 2006 perushoitaja murhasi 85-vuotiaan kotihoidossa olleen naisen samaan tapaan kuin oli tehnyt aiemmat teot, antamalla hänelle keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Nykopp-Koski oli soittanut uhrilleen yhteensä kolme kertaa ambulanssin ja viimeisellä kerralla ilmoittanut soittaessaan hätäkeskukseen, että on löytänyt elottoman naisen asunnostaan. Lääkintäyksikön päästyä paikalle he kuitenkin totesivat, että nainen on elossa ja kuljettivat tämän Marian sairaalaan. Potilas oli syvästi tajuton ja täysin reagoimaton. Hän menehtyi sairaalassa vain muutama päivä tapahtuneen jälkeen. Tutkinnan myötä uhrin ruumis nostettiin ylös haudastaan ja hänelle suoritettiin oikeuskemiallisia tutkimuksia, jotka vahvistivat epäilyt. Hänen elimistöstään löytyi paljon sellaisia keskushermostoon vaikuttavia lääkeaineita, jotka eivät kuuluneet hänen omaan lääkitykseensä. 

Edelleen ollessaan VKTL-palvelut Oy:n työntekijänä Nykopp-Koski yritti murhata liikuntakyvyttömän 75-vuotiaan naisen. Tämä tapahtui lokakuussa 2007. Naiselle oli annettu keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. 

Vuoden 2008 helmi-maaliskuussa hoitaja tappoi 90-vuotiaan naisen tämän kotiin. Hän oli antanut uhrilleen kahdesti keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Ensimmäisen kerran jälkeen uhria oli hoidettu muutama tunti sairaalassa ja seuraavana päivänä hoitaja oli antanut tälle lisää lääkkeitä. Uhri oli kaatuillut kotonaan ja kuollut 11 päivää toisen myrkytyskerran jälkeen. Häneltä oli varastettu omaisuutta. Uhri oli eläköitynyt hammaslääkäri. Ambulanssihenkilökunnalle Nykopp-Koski oli selitellyt, että hänen uhrikseen joutunut nainen olisi käyttänyt alkoholia ja lääkkeitä sekaisin ja omaisille hän oli sanonut, että ambulanssissa uhrin veren alkoholipitoisuus oli ollut yli kolme promillea ja asunnolla oli selkeitä merkkejä juhlimisesta. Poliisi ei kuitenkaan muista asuntoa sekaiseksi juhlien jälkeiseksi kaaokseksi vaan erittäin siistiksi, eikä uhrin veren alkoholipitoisuuskaan ole ollut juuri nollaa kummempi.

Saman vuoden elokuussa 77-vuotias kotihoidossa ollut nainen yritettiin murhata. Hän oli myös saanut keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Nykopp-Koski oli päätynyt naisen hoitajaksi, kun tämä oli tarjonnut kotihoitoa Lauttasaari-lehdessä. Hoitaja oli itse soittanut hätäkeskukseen ja kertonut epäilevänsä potilaallaan lääkkeiden yliannostusta. Potilaalta oli anastettu sairaalaan viemisen jälkeen mm. kultainen ristiriipus ja muutamia merkkituotteita. Kun häneltä kysyttiin, että oliko hän myrkyttänyt eläkkeellä olevan naiskonsulin lääkeaineilla, hoitajan vastaus oli erityisen selkeä:


- Ehdottomasti en ole. Minä en ole syöttänyt, en juottanut, enkä antanut peräruiskeena mitään lääkettä. Yksi Imovane esimerkiksi maistuu niin pahalta, että ei sellaista kukaan vastentahtoisesti ota. Tämä on täysi mahdottomuus. 

Imovane on keskushermostoon vaikuttava unilääke, jonka yliannostus voi johtaa liialliseen keskushermoston lamaantumiseen. Lamaantuminen voi aiheuttaa uneliaisuutta tai jopa syvää tajuttomuutta. Hoitaja kertoi, että uhri käytti paljon erilaisia psyykelääkkeitä ja kun hän saapui asunnolle, rouva oli usein sekaisin. Uhri kuitenkin kiistää väitteen ja pitää hoitajaansa ”hirveänä akkana” ja on täysin varma siitä, että tämän aikomus on ollut murhata hänetkin.

Helsingin Seniorisäätiön Kannelkodissa työskennellessään perushoitaja murhasi 77-vuotiaan vaikeasti sairaan naisen. Hoitaja oli antanut uhrilleen yliannostuksen lääkkeitä, jotka eivät kuuluneet hänen hoitoon. Nainen kuoli 12 päivää lääkkeiden annon jälkeen. Hoitaja oli ruokkinut naista siten, että tämä oli kahdesti tajuton ennen kuolemaansa. Uhri oli vuodepotilas, joten teko oli erityisen törkeä, sillä uhri oli täysin puolustuskyvytön. Ruumiista löytyi tutkimuksissa paljon erilaisia hoitoon kuulumattomia lääkeaineita. Samoja lääkkeitä takavarikoitiin Nykopp-Kosken kotoa ja työpaikalta ja näitä löytyi myös hänen työhousujensa taskusta. Hoivakodin apulaisylilääkärin mukaan kyseistä lääkettä ei heillä käytetty lainkaan. Tähän tapaukseen Nykopp-Koski ei osannut antaa selitystä, mutta kiisti antaneensa lääkkeitä potilaalle.

Maaliskuussa 2009 nainen sekoitti jogurttiin erilaisia hengenvaarallisia lääkkeitä ja tarjoili tämän 80-vuotiaalle kotihoidon asiakkaalleen. Vanhan rouvan mielestä jogurtti maistui kitkerältä ja sen jälkeen hän heräsi elvytettynä Marian sairaalassa. Tämän tapauksen myötä poliisi alkoi tutkia tapahtumia ja pääsi Nykopp-Kosken jäljille.

Myrkkyhoitajana koko Suomen tuntema Aino Nykopp-Koski selitti lääkeyliannostuksia sekä vanhusten joutumisia sairaaloihin useilla tavoilla. Hän esimerkiksi kertoi potilaidensa kärsineen psyykeongelmista ja että osalla oli taipumuksia käyttää lääkkeitä ja alkoholia väärin. Päästyään ääneen oikeudenkäynnissä hän oli lyhyt sanainen sekä puhui hiljaa. Hän esitti oikeudessa myös väitteen, että viimeisin uhrinsa olisi yrittänyt itsemurhaa, mutta epäonnistuttuaan vain syytti häntä asiasta, sillä vanha ihminen häpeää tällaista asiaa. 

Kannelkodin henkilökuntaa kuultiin myös oikeudessa. Apulaisylilääkäri kertoi, ettei hoivakodissa ollut koskaan kuollut niin paljon vanhuksia kuin sinä aikana, kun Nykopp-Koski oli työskennellyt talossa. Hän ei ollut koskaan nähnyt samanlaista vanhuskuolemien sumaa sanomansa mukaan. Syytetty työskenteli talossa ainoastaan 3,5 kuukautta, kun taas apulaisylilääkäri oli ollut talon ainoa lääkäri kymmenen vuoden ajan. Hän kertoi jopa kirjoittaneensa kolme kuolintodistusta yhtäaikaisesti tuona aikana. Apulaisylilääkäri oli myös ihmetellyt potilaiden ailahtelevaa kuntoa. Myrkkyhoitajan työskennellessä talossa siellä oli kuollut yli kymmenen vanhusta ja heti hänen lopetettuaan tilanne oli tasoittunut ennalleen. Hoitajaa syytetään kuitenkin vain yhdestä Kannelkodissa tapahtuneesta murhasta, jossa potilaan elimistöstä löytyi suuria määriä bentsodiatsepiinia sisältäviä lääkkeitä. Bentsodiatsepiini vaikuttaa keskushermostoon lamaavasti ja esimerkiksi erilaiset rauhoittavat ja unilääkkeet sisältävät sitä. Muita saman ajanjakson vainajia ei ole voitu tutkia, sillä heidän ruumiinsa on tuhkattu. Epäilty kiisti murhasyyteet oikeudessa ja esitti vaihtoehtoiseksi kuolinsyyksi laitoksessa riehunutta rotavirusta, mutta muun henkilökunnan mukaan mitään epidemiaa ei tuohon aikaan ollut. 

Oikeudenkäynnissä Nykopp-Koski perusteli sitä, miten satoja ihmisen keskushermostoa lamaannuttavia lääkkeitä oli joutunut hänen haltuunsa. Hänen kertoman mukaan niitä oli vain vuosien saatossa jäänyt ja kertynyt. Hän myös selitti, että tarkoituksenaan oli viedä lääkkeet apteekkiin hävitettäväksi, mutta tämä oli vain jäänyt tekemättä. Poliisi takavarikoi suuria määriä lääketabletteja kotietsinnöissä jo aiempien rikosepäilyjen myötä. Tämäkään ei ollut naista saanut toimimaan, kuten oli kertomansa mukaan suunnitellut. Hän ei siis tästäkään huolimatta saanut vietyä haltuunsa tulleita lääkkeitä apteekkiin. Yhden etsinnän yhteydessä hänen käsilaukusta löytyi 240 kappaletta bentsodiatsepiinejä. Tämän Nykopp-Koski selitti sillä, että oli tullut maalta ja tuonut lääkkeet sieltä pois siivottuaan lääkekaapin ja lääkkeet olivat tämän myötä vain unohtuneet hänen laukkuunsa. Nykopp-Koski myös kertoi, että kyseiset lääkkeet oli määrätty hänelle itselleen ja menneet vanhaksi. Näistä lääkkeistä 40 kappaletta löytyi hänen työhousujensa taskusta, mutta tällä erää hänen mielestään poliisin tiedoissa oli virhe ja lääkkeitä on ollut korkeintaan muutama. Muutama lääke on voinut joutua hänen taskuunsa esimerkiksi jonkun kiinnipitotilanteen yhteydessä, kun lääkkeitä on oltu viemässä potilaalle ja yllättävä tilanne on tullut.

Oikeudessa myös kuultiin Hyksin silmäklinikan osastolla Nykopp-Kosken kanssa samaan aikaan työskennellyttä sairaanhoitajaa. Hän kertoi, että Nykopp-Koski oli asiansa osaava perushoitaja, hyvä ja tarkka, vaikkakin napakka potilaita kohtaan. Jossain kohtaa kuitenkin osastolla alkoi tapahtua epäilyttäviä asioita, kuten arvoesineiden katoamisia. Vuodepotilaat alkoivat myös saada outoja kohtauksia syytetyn penkillä istuvan Nykopp-Kosken ollessa töissä. Jossain vaiheessa epäilty oli alkanut työskennellä yöhoitajana, yövuoroissa osastolla ei ole muita hoitajia. Todistajaksi kutsuttu sairaanhoitaja kertoi oikeudessa, että epäilty oli esimerkiksi kerran antanut monisairaalle potilaalle insuliinia vasten potilaan omaa tahtoa. Samaan aikaan myös toinen potilas oli saanut insuliinipistoksen ollessaan shokkitilassa. Tämä olisi voinut kuolla, sillä hänelle oli annettu jo dialyysin yhteydessä reilusti insuliinia. Perushoitajana työskentelevällä ei ole oikeutta jakaa lääkkeitä potilaalle. 

Aino Nykopp-Kosken sukunimi ei tekoaikaan ollut Nykopp-Koski vaan pelkkä Nykopp. Hänen pitkäaikainen aviomiehensä haki hänestä eroa tapausten tultua ilmi. Aino ei jäänyt laakereille lepäämään vaan meni naimisiin hyvinkin pian Hämeenlinnan vankilassa tiedettävästi itseään nuoremman miehen kanssa. Nainen ei ollut saanut tuomiotaan vielä avioliiton solmimisen aikaan.

Pian Helsingin käräjäoikeus julkisti mielentilatutkimuslausuntojen johtopäätökset. Asiaa käsiteltiin marraskuussa 2010 oikeudessa. Nainen oli mielentilatutkimuksen mukaan täydessä ymmärryksessä tehdessään tekoja. Tutkimus kuitenkin osoitti, että naisella on antisosiaalinen persoonallisuushäiriö, sekä siihen liittyviä psykopaattisia piirteitä. Hänellä on myös tunne-elämän häiriöitä, jotka on havaittu jo nuoruudessa. Poikkeuksellisen vahva valehtelutottumus sekä kyky manipuloida muita ihmisiä tuli myös ilmi. 

Aino Nykopp-Koski tuomittiin elinkautiseen vankeuteen viidestä murhasta, viidestä murhanyrityksestä, työkaverinsa pahoinpitelystä lääkkeillä sekä lukuisista varkauksista. Selkeää motiivia teoille ei löytynyt. Nainen kiisti rikoksensa loppuun saakka ja pyrki selittämään tapahtumia parhaansa mukaan. Nainen valitti tuomiosta Helsingin hovioikeuteen, jonka uskoi hylkäävän syytteet. Elinkautinen murhatuomio ei kuitenkaan muuttunut hovissa. Tämän jälkeen Nykopp-Koski antoi toimeksiannon asianajajalleen hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta, joka ei kuitenkaan myöntänyt valituslupaa ja hovioikeuden antama elinkautinen säilyi ennallaan. 

Tutustuin jutun myötä useita tunteja erilaiseen kirjalliseen tapahtumista tuotettuun materiaaliin, lehtiuutisiin, poliisin ja oikeuden lausuntoihin… katsoin Katastrofin Anatomian jakson aiheesta sekä Yle Areenan A-studion haastattelun Nykopp-Koskesta. Tapauksesta löytyy todella paljon haastatteluita ja tietoa netin syövereistä. Tässä linkki A-studion haastatteluun https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/01/28/vanhusten-laakemurhista-tuomittu-hoitaja-puolustautuu .

Sarjamurhaaja on sellainen henkilö, joka on tehnyt ainakin kolme henkirikosta eri aikoihin. Sarjamurhaajamääritelmä on peräisin Yhdysvaltain keskusrikospoliisista (FBI) ja se on kehitetty kriminologeja varten. Kriminologia tutkii rikollisuutta ja he haluavat erotella murhaajat nimityksin. Sarjamurhaaja on FBI:n toimesta määritelty niin, että hän on tappanut ainakin kolme ihmistä, teot ovat ainakin joltain osin tapahtuneet eri paikoissa, eikä murhia ole toteutettu yhtenä sumana vaan murhatekojen väleissä on ollut aikaa. Löysin listan suomalaisista sarjamurhaajista, eikä niitä Nykopp-Kosken mukaan taida olla kuin yhdeksän muuta.

Kommentit