15-vuotiaan Karoliina Kestin katoaminen Tampereella

15-vuotias Karoliina Kesti katosi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 31. heinäkuuta 2011 Tampereella. Nuoren tytön katoamistapausta puitiin mediassa ja keskustelupalstoilla erittäin aktiivisesti ja lukuisia ihmisiä osallistui hänen etsintäänsä. Spekulaatiot tapauksen ympärillä eivät ole loppuneet vielä tähänkään päivään mennessä. 

Mikäli katoamis- ja kuolemantapaukset ahdistavat sinua, en suosittele jatkamaan lukemista. Jos kuitenkin päätät lukea jutun, teet sen täysin omalla vastuullasi. 

Päätin, että kirjoitan tästä tapauksesta hieman eri tyylillä kuin aiemmista ja lisään mukaan omia pohdintojani sekä spekulaatioitani tapahtuneesta. Kommentoi toki alle, mitä mieltä olit tästä kirjoitustyylistä verrattuna aiempiin!

Tästä alkaa siis kertomus surullisen kuuluisan 15-vuotiaan Karoliina Kestin elämän viimeisistä hetkistä. 

Katoamista edeltävänä iltana Karoliina Kesti oli viettämässä viikonloppuiltaa kolmen pojan kanssa Villilänniemessä ja Villilänsaaren uimarannalla Tampereella. 16- ja 17-vuotiaiden poikien kertoman mukaan kaveriporukka nautti alkoholia. Pojat kertoivat ensimmäisessä kuulemisessaan, että aamuyöllä puoli kolmen aikaan Karoliina lähti ajamaan skootterilla kotiaan kohti kaverinsa kanssa. Heidän tiensä erosivat kuitenkin pian ja Kesti jatkoi kotimatkaansa yksin. Karoliina Kesti ei koskaan saapunut kotiin. Myöhemmin samana yönä tytön skootteri löytyi illanviettopaikan läheisyydestä erään taloyhtiön piha-alueelta. Skootteri makasi maassa vilkku päällä. Skootteri oli kunnossa, eikä mitään merkkejä ulosajosta tai onnettomuudesta ollut. Skootterin luota löytyi tytön avaimet, käsilaukku sekä kypärä. Puhelinta skootterin luota ei löydetty. Karoliina Kestistä ei näkynyt jälkeäkään. Tytön vanhemmat tekivät poliisille katoamisilmoituksen samana päivänä. Löysin paljon kyseenalaista tietoa siitä, että olivatko tytön vanhemmat olleet tapahtuma-aikaan kotona ja monessa kirjoituksessa kerrottiin, että tytön isosisko olisi tehnyt ensimmäisen soiton hätäkeskukseen. Näihin tietoihin en valitettavasti löytänyt mitään varmistusta. Voisin kuitenkin kuvitella, että 15-vuotiaan lapsen vanhemmat eivät ole tapahtuma-aikaan olleet kotona ja sen vuoksi teinityttö oli uskaltanut lähteä nauttimaan alkoholia ja vielä ajamaan humalassa. Karoliinan mahdollisesta humalatilastakaan ei löytynyt vahvistettua tietoa, oliko hän nauttinut vain vähän vai oliko hän selkeästi humalassa.

Virallisessa kuulusteluissa iltaa Karoliinan kanssa viettäneet pojat ovat kertoneet, että Karoliina lähtikin yksin. Poliisi uskoo, että tämä on totuus. Pojat perustelivat aiempaa valheellista kertomustaan sillä, että tyttö oli ollut humalassa ja he huolestuivat tytön katoamisesta sekä siitä, että olivat päästäneet tytön lähtemään yksin humalassa ajamaan skootterilla sellaiselle alueelle, jota hän ei tuntenut. Esitutkinnassa poliisille valehteleminen on rikos, mutta tässä tapauksessa ei ole ollut kyse vielä virallisesta kuulustelusta. Poliisi puhutteli pojat, mutta jätti heidät rangaistuksetta poliisille valehtelusta, sillä he eivät ensimmäistä tietoaan antaessa olleet valan velvoittamina. Tämän tiedon julkistaessa poliisi myös kertoi, että kun tytön kohtalo selviää, voidaan arvioida se, oliko tässä kyse heitteillepanosta. Minä omalta osaltani ymmärrän tämän, etteivät pojat olleet uskaltaneet kertoa totuutta poliisille, koska olivat itsekin tapahtuma-aikaan alaikäisiä. Keskustelupalstoilla kuitenkin on esitetty erinäisiä spekulaatioita siitä, onko valheellisen tiedon antamiseen ollut joku monimutkaisempi ja syvempi syy, ehkä jonkin rikoksen peittämisyritys. 

Karoliina Kestin vanhempien tekemästä katoamisilmoituksesta käynnistyi laajat ja pitkät etsinnät. Poliisi pyysi kansalaisilta vihjeitä tytön olinpaikasta, mutta ei saanut yhtäkään. Mikään ei viitannut siihen, että Kesti olisi karannut kotoaan. Poliisi etsi Kestiä Likolammenkadun läheisyydestä, josta skootteri oli löydetty. Etsintöjä laajennettiin hyvin pian myös Pyhäjärven, Vihnusjärven ja Tesomajärven ympäristöihin sekä Myllypuron puistoon ja teollisuusalueelle. Likolammi sijaitsi lähellä illanviettopaikkaa. Poliisia oli auttamassa lukuisia vapaaehtoisia, kaiken kaikkiaan mukana oli yli sata ihmistä. Kestiä etsittiin myös Likolammista, mutta tuloksetta. Kestistä luvattiin myös tuhansien eurojen vihjepalkkioita, mikäli vihje johtaisi siihen, että Kestin ruumis löydettäisiin. Kaksi rakennusalan liikettä olivat vihjepalkkioiden tarjoajat, toinen ilmoitus julkaistiin Aamulehdessä – yksi yritys lupasi 10 000 euroa ja toinen 1000 euroa. Alibi-lehti lupasi maksaa 12 000 euroa ratkaisevasta vihjeestä. Media loi ilmapiiriä siitä, että tapahtuneeseen voisi liittyä rikos. Kyllähän se kieltämättä oli erikoista, että skootteri ja tytön tavarat löytyivät, mutta ei tyttöä eikä puhelinta. Mihin ihmeeseen tyttö on voinut kadota ja mikä katoamista on edeltänyt? Miksi skootteri oli kumossa ja mitä tytölle on tapahtunut? Mihin hän on voinut lähteä vapaaehtoisesti kulkuvälineensä luota? Liittyykö asiaan rikos? Seksuaalirikos? Murha? Spekuloinnit kiihtyivät kiihtymistään mediassa ja keskustelupalstoilla. Eihän nuori tyttö ole voinut kadota jäljettömiin ilman ulkopuolisen osuutta asiaan. Poliisi ei uskonut, että terve tyttö eksyisi alueelle, vaikka siellä risteilikin useita kinttupolkuja. Alueella oli paljon asutusta, eikä siellä voinut poliisin mukaan eksyä löytämättä kuitenkaan johonkin päin ympäröivää asutusaluetta.

Elokuussa poliisi muutti Kestin katoamistapauksen hetkellisesti tappotutkinnaksi, sillä he olivat saanetet silminnäkijähavainnon. Silminnäkijähavainnon mukaan hieman ennen kolmea yöllä BMW-merkkisen auton edessä oli pysähtyneenä kaksi miestä ja skootteri, jonka päällä oli tyttö. Autossa oli myös istunut mies kuljettajan paikalla. Poliisi piti varteenotettavana vaihtoehtona sitä, että tyttö olisi kadonnut Karoliina Kesti. Poliisi pyysi tapauksesta lisää havaintoja, mutta pian selvisi, ettei auto tai miehet liittyneet millään tavalla Kestin katoamiseen, sillä aika oli väärä suhteessa Kestin katoamisaikaan. Tai ainakin niin poliisi uskoi. Minua henkilökohtaisesti häiritsee tämä yksityiskohta tapauksen ympärillä, vaikka se voikin olla epämääräinen sattuma, eikä liity tapaukseen mitenkään. Väistämättä sitä kuitenkin jää usein juttua tutkiessa miettimään uudelleen ja uudelleen, että voiko autolla sekä sen kyydissä olleilla henkilöillä olla jokin osuus Karoliina Kestin katoamiseen?

Ihmiset alkoivat pelätä, että Eveliina Lappalaisen tai Kyllikki Saaren tarina toistaisi itsensä. Tapahtumien kulut eivät sinänsä vastaa toisiaan, Lappalaisen ruumis löydettiin pyörän luota ja se oli selkeästi henkirikos. Saaren tapaus taas vastaisi enemmän Kestin tapauksen kanssa yhteen. Kestistä ei ollut jälkeäkään, vaikka skootteri ja hänen tavaransa puhelinta lukuun ottamatta löytyivät. Lappalaisen surma ja Kyllikki Saaren katoaminen olivat ihmisillä edelleen oikein hyvässä muistissa ja kun koko Suomi oli nähnyt miten nuortenkin keskuudessa voi tapahtua karmivia henkirikoksia. Ihmiset alkoivat pelätä pahinta. Huhuja ja pelkoja pahensi puheet siitä, että Kestin puhelin olisi paikannettu n. 20km päähän skootterin löytöpaikalta. Jossain vaiheessa tutkintaa myös poliisi vahvisti tiedon siitä, että Nokian Tottijärvelle paikantunut puhelinsignaali hämmästyttää. Puhelinoperaattorin asiantuntijoiden mukaan puhelin oli ottanut yhteyden Tottijärven mastoon, eikä voitu poissulkea sitä, että puhelin olisi fyysisesti sen läheisyydessä. Tapauksesta kehittyi mysteeri, jota useat pyrkivät ratkaisemaan. Oletettiin, ettei Karoliina Kesti ole voinut eksyä. Hänen skootterinsa läheltä ei ole löytynyt mitään merkkejä siitä, että kyseessä olisi rikos. Ei ole löytynyt mitään merkkejä yhtään mistään ja kaikki poliisin tutkintalinjat sekä ihmisten puheet olivat silkkaa arvailua.

Elokuun loppupuolella 2011 maastoetsinnät lopetettiin toistaiseksi. Antamissaan tiedotteissa poliisi hämmensi tapahtumaa tiukasti seuraavia ihmisiä, esimerkiksi tiedottamalla siitä, että pian aloitettaisiin uudet maastoetsinnät, ellei Karoliinaa löydettäisi ennen sitä. Se antoi hieman kuvaa, että poliisilla olisi tapauksesta enemmän tietoja kuin mitä medialla ja poliisi yrittäisi ohjata tapahtumaan liittyviä paljastamaan Kestin olinpaikan tai neuvoa tyttöä tulemaan kotiin itse.

26.8.2011 Merivartioston sukeltajat löysivät Likolammista ruskean tennistossun, joka olisi voinut ratkaista tapauksen. Kestin läheiset eivät kuitenkaan tunnistaneet tossua. Katoamisen yhteydessä annetuissa tuntomerkeissä puhuttiin keltaisesta, ei ruskeasta tenniskengästä. Likolampia oli tutkittu myös heti katoamisen tultua ilmi, alueetta oli haravoitu ruumiskoiran ja sukeltajien avulla aiemminkin. Olosuhteet olivat kuitenkin haastavat, sillä Likolammi oli erittäin kylmävetinen sekä pohjaltaan pehmeä ja liejuinen, mikä aiheutti sen ettei näkyvyyttä sukeltajilla juurikaan ollut. 

Tampereen Hervannasta Hermian läheisyydestä olevasta metsiköstä Visiokatu 3:ssa sijaitsevan Nokian konttorin takaa löytyi naisen ruumis syyskuun alussa. Ruumiista huhuttiin, että se voisi olla Kesti. Pirkanmaan poliisin päivystävä rikoskomisario Juha Myllymäki kuitenkin ilmoitti, ettei vainaja ollut heinäkuun lopulla kadonnut Karoliina Kesti. Hän ei kuitenkaan toiminut tutkinnanjohtajana kummassakaan tapauksessa, eikä voinut asiaan ottaa enempää kantaa kuin sen, ettei ruumis ollut kadonneen Karoliina Kestin. 

Syyskuussa 2011 Tampereen Likolammista löytyi vainaja. 7.9.2011 paikallinen asukas teki hätäkeskukseen ilmoituksen nähtyään kelluvan ruumiin. Vainajan jalassa oli yksi ruskea tennistossu, aiemmin löytyneen kengän pari. Vainajaa ei oltu kyetty löytämään Likolammista aiemmista etsinnöistä huolimatta olosuhteiden vuoksi. On oletettu, että ruumis on painunut pohjamutiin ja veden hyytävä lämpötila myös vähensi ruumiista nousevien kaasujen määrää, mikä vaikeutti ruumiskoiran työtä ja hidasti ruumiin nousemista pintaan. Pian vainaja tunnistettiin Karoliina Kestiksi.

Helmikuussa 2012 poliisi sai tutkinnan valmiiksi ja totesi, ettei asiaan liity rikosta, sillä Kestin ruumiissa ei ollut väkivallan merkkejä. Yksiselitteinen kuolinsyy oli hukkuminen. Kestin keuhkoista otetun vesinäytteen perusteella hän oli hukkunut juuri Likolampiin, eikä minkäänlaiselle ruumiinsiirtospekulaatiolle olisi tilaa.

Tyttö ehti olla kadoksissa yli kuukauden ajan ennen löytymistä. Koskaan ei kuitenkaan selvinnyt se, että miten ja miksi Kesti joutui skootterin luota läheiseen Likolampiin. Mitään viitteitä ulkopuolisen osallisuudesta hukkumiseen ei ole, mutta silti tapahtumia seuranneet eivät usko sen olleen Kestin oma vahinko. Tutkinnanjohtaja Hannu Kallioniemi on kertonut julkisuuteen, että lammen ranta oli höttöinen ja siellä oli hankalaa liikkua. Aikuisenkin olisi vaikea päästä ylös rannasta ja hän olettaa, että hentoisen nuoren tytön vielä vaikeampaa. Kesti ei tutkinnanjohtajan saamien tietojen mukaan ollut itsetuhoinen, joten hän ei usko itsemurhan mahdollisuuteen. Karoliina Kestin pitkään kadonneena ollut puhelin löytyi 16. syyskuuta Likolammin rannalta. Vihjepalkkioita kukaan ei jutusta saanut. Rakennusalan yritykset kieltäytyivät maksamasta palkkiota, sillä asiaan ei liittynyt rikosta. Alibi lehti kieltäytyi maksamasta palkkiota, sillä vihje ei tullut lehden kautta. 

Karoliina Kestin katoamistapaukseen liittyy kuitenkin paljon auki jääneitä kysymyksiä, joihin emme koskaan saa vastausta. Mitä luulet, liittyykö tapaukseen jokin ulkopuolinen asia vai oliko tyttö vain seikkaillut lammelle humalassa ja hukkunut vahingossa? Kesti on esimerkiksi irc-galleriassa kertonut pelkäävänsä pimeää ja on spekuloitu paljon sitä, että häntä olisi voitu seurata mikä olisi aiheuttanut paniikin ja sen seurauksena hän olisi ajanut ulos tieltä ja paennut seuraajia lammen suuntaan. Alueella oli havaittu tumma BMW katoamisen aikaan. Puhelin oli ollut paikannettuna todella kauas löytöpaikalta. Ja kaiken lisäksi skootterin löytöpaikka ja lampi eivät ihmisten tietojen mukaan ole sillä reitillä, mistä tytön olisi kuulunut kulkea kotiin illanviettopaikalta. Oliko hän eksynyt skootterilla? Vai oliko jokin aiheuttanut sen, että tyttö oli ajanut skootterin nopeasti piiloon ja siitä jatkanut matkaa jalan? Toiset jaksavat spekuloida asiaa edelleen, toiset taas uskovat siihen mitä poliisi on tutkinnan päättyessä ilmoittanut. Itsestäni tuntuu henkilökohtaisesti erittäin hurjalta ja kaukaiselta se, että tyttö olisi lähtenyt seikkailemaan metsään ajettuaan skootterinsa ulos tieltä, eksynyt lammelle ja vielä hukkunut sinne ”vapaaehtoisesti” menemällä vaikea kulkuiseen rantaan. Toki humalaisen ihmisen toimintamalli on joskus täysin vailla järkeä. Totuuden tapahtumista tietää vain Karoliina itse.

Karoliina Kestin ruumiin löytymisestä on tänään kulunut tasan 8 vuotta ja sen vuoksi halusin asian nostaa jälleen esiin. Ihmisiä katoaa edelleen hyvin usein, mutta tämä on yksi Suomen tunnetuimmista ja puhutuimmista katoamistapauksista. 

Lyhykäisyydessään:
Tampereella yli kuukauden kadoksissa olleen Karoliina Kestin ruumis löytyi Likolammilta ohikulkijan havaintojen kautta. Häntä oli etsitty isoin ihmisjoukoin aiemmin, sillä hänet ilmoitettiin kadonneeksi hänen vanhempiensa toimesta 31.heinäkuuta 2011. Katoamisesta ei ollut paljon tietoja. Hän oli ollut viettämässä iltaa kavereidensa kanssa, lähtenyt skootterilla kotiin todennäköisesti humalassa ja hänen skootterinsa löytyi asutusalueelta kaatuneena vilkku päällä. Tytön laukku, kypärä ja käsilaukku löytyivät skootterin läheisyydestä. Puhelinta ei. Kuolinsyyksi varmistui hukkuminen, eikä tapaukseen epäillä liittyneen rikosta. 

Kommentit