Kolmoismurhaaja Kiia Karoliina Nieminen

UUSI JUTTUSARJA!

ELINKAUTISEN VANKEUSRANGAISTUKSEN
SAANEET NAISET SUOMESSA

Suomessa ei ole tuomittu kovin useita naisia elinkautisiin vankeusrangaistuksiin, ainakaan sen mukaan millaisia tuloksia onnistuin löytämään internetin syövereistä. Halusin kuitenkin aloittaa lyhyen sarjan niistä muutamista suomalaisista elinkautiseen vankeusrangaistukseen tuomituista naisista, joista ja joiden rikoksista löytyy edes jotain tietoa. Huomasin, että vanhemmista jutuista on erittäin haastavaa enää löytää netistä mitään, enkä onnistunut tästä tapauksesta äkkiseltään löytämään myöskään mitään kirjallisuutta. Lupaan palata aiheeseen uudemman kerran, mikäli törmään siihen jossain.

Mikäli sinua ahdistavat henkirikokset, en voi suositella jatkamaan lukemista. Jos kuitenkin päätät lukea tekstini, teet sen täysin omalla vastuullasi.

Kiia Karoliina Nieminen sai vuonna 2002 syytteen Joensuun käräjäoikeudessa kolmesta murhasta. Hän ei ollut tuomiolla yksin vaan teot oli tehty yhdessä hänen tuon aikaisen avopuolison Kari Tapio Bollströmin kanssa. Molemmille tehtiin mielentilatutkimukset ennen tuomionlukua ja teot todettiin tehdyksi täydessä ymmärryksessä. Molemmat saivat elinkautiset vankeusrangaistukset ja heidät määrättiin korvaamaan uhrien omaisille yli 30 000 euroa mm. henkisistä kärsimyksistä. 

13.6.2002 poliisille tuli tieto Liperin Korpivaarassa sijaitsevasta asunnosta löytyneestä ruumiista. Tapauksesta käynnistettiin normaali kuolinsyytutkinta, joka kuitenkin muuttui pian ruumiinavauksessa ilmenneiden seikkojen vuoksi tappotutkinnaksi. Uhri oli 54-vuotias paikkakuntalainen mies, joka oli kuollut kuristamisesta saamiinsa vammoihin 10.6.2002, eli muutama päivä ennen ruumiin löytymistä. Tapauksesta alettiin mediatietojen mukaan epäillä heti Niemistä ja tämän avopuolisoa Bollströmiä. 

Juhannuksen aatonaattona nuori nainen teki katoamisilmoituksen vanhemmistaan. 50-vuotiaasta isästään ja 46-vuotiaasta äidistään. Pariskunta asui Liperin Ahonkylässä. Poliisi yhdisti tapauksen aiempaan paikkakunnalla tapahtuneeseen tappojuttuun. Epäilty mies eli Kari Bollström vei poliisin hyvin pian ruumiiden kätköpaikkoihin. Uhrien ruumiit olivat piilotetti eri paikkoihin. Nainen oli kokenut suurta väkivaltaa kotonaan, kuljetettu Heinävedelle ja surmattu siellä. Ruumis kätkettiin surmapaikan läheisyyteen hyvin. Mies surmattiin kotinsa lähellä metsässä ja hänen ruumiinsa kuljetettiin Vehmersalmelle, Kuopion lähelle. Molemmat uhrit oli kuljetettu Bollströmin henkilöautolla ja heitä oli puukotettu useita kymmeniä kertoja. Uhrien ruumiit oli kätketty vaikeaan maastoon erittäin hyvin, eikä niitä olisi ollut helppoa löytää ilman epäillyn miehen tunnustusta ja apua. Murhien motiivina oli riita viinapullosta ja siitä, että surmansa saanut pariskunta oli syytellyt surmatyön tehnyttä pariskuntaa mopobensavarkaiksi. Toiseen aiemmin tapahtuneeseen surmatekoon ei kuitenkaan saatu selkeää motiivia.

Tekojen aikaan Kiia Karoliina Nieminen oli 25-vuotias. Hän on Outokumpulasta kotoisin ja teon aikoihin opiskelija. Hän asui yhdessä avopuolisonsa Kari Tapio Bollströmin kanssa, joka oli mukana surmateoissa, mutta väitti avopuolisonsa yllyttäneen häntä tekoihin. Bollström oli tekojen aikaan 20-vuotias sekatyöntekijä. Hän on kotoisin Liperistä. Nieminen kiisti oikeudenkäynnissä syyllistyneensä murhaan, mutta oikeus kuitenkin katsoi hänen osallistuneen henkirikoksiin, uhrien kuljetuksiin sekä ruumiiden kätkemisiin yhdessä avopuolisonsa kanssa. Oikeuden mukaan teot olivat erittäin raakoja, julmia ja kokonaisuudessaan törkeitä. 

Kiia Karoliina Nieminen vapautui ehdonalaiseen kuudentoista vankilassa vietetyn vuoden jälkeen. Hän oli vapautuessaan v. 2017 noin nelisenkymmentä. Vapautumiseen vaikuttivat rangaistusajan suunnitelman onnistuminen, päihteettömyys, ammatin opiskelu, työntekoon osallistuminen sekä moitteeton käytös. 

Hänen rikos- sekä tekoaikojen elämänkumppaninsa karkasi vankeusrangaistuksen aikana Suomenlinnasta työtä tehdessään. Hänet kuitenkin saatiin pian kiinni. Karkaamisesta huolimatta myös hänet vapautettiin oltuaan vangittuna 15v 6kk, vapautuessaan hän oli 36-vuotias. Kari Tapio Bollström on sittemmin vaihtanut nimensä.

Minua olisi kiinnostanut spesifimmät tiedot tästä elinkautiseen tuomitusta naisesta, mutta en onnistunut löytämään hänestä juuri minkäänlaisia tietoja. Oletko törmännyt tapaukseen kirjallisuutta lukiessa? Osaisitko vinkata, mistä tästä voisi lukea enemmän, sillä tapaus herätti mielenkiintoni. Teko ja tuomio on tiedossa, mutta minua ainakin henkilökohtaisesti kiinnostaa aina tekijöiden taustat ja spekulointi siitä, että mikä mahdollisesti on voinut vaikuttaa tekoihin. 

Jatkan sarjaa satunnaisessa aikajärjestyksessä muista elinkautisiin vankeusrangaistuksiin tuomituista naisista Suomessa. Väliin lupaan julkaista myös muista aiheista.

Kommentit