Liikuntarajoitteisen naisen murha Salossa 2018

Halusin kirjoittaa jostakin hieman tuoreemmasta jutusta tähän väliin ja tämä tapaus mietitytti minua huhujen kautta pidemmän aikaa. En ole tutustunut tapaukseen aiemmin lööppiotsikoita enempää, joten mielestäni siihen sopiva aika löytyi nyt. Kuitenkin juttuun liittyy jälleen kerran henkirikokseen sotkeutunut alaikäinen, ilmeisesti nämä aiheet kiinnostavat itseäni eniten. 

Vuoden 2018 marraskuun ensimmäinen päivä valkeni Salossa hieman synkempänä kuin muualla Suomessa. 28-vuotias liikuntarajoitteinen nainen löytyi metelistä johtuneen kotihälytyksen myötä surmattuna hänen vuokraamastaan salolaisesta kerrostaloasunnosta. Poliisi aloitti tapauksesta murhatutkinnan, perustellen sitä rikoksen raa’alla tekotavalla ja uhrin puolustuskyvyttömällä asemalla. Teosta oli ollut kiinniotettuna jopa seitsemän henkilöä, joista osaa ei piakkoin enää epäilty osallisuudesta tekoon. Jo muutama päivä myöhemmin 4.11. poliisi jätti käräjäoikeuteen vangitsemisvaatimuksen kahdesta todennäköisin syin teosta epäillystä. Epäillyistä toinen oli 1995 syntynyt mies ja toinen oli alaikäinen, vasta 15-vuotias tyttö.

Poliisi kertoi hyvin pian julkisuuteen, että tekotapa on ollut erittäin raaka ja julma, tekovälineeksi epäiltiin jonkinlaista astaloa.

Uhriksi joutuneen salolaisnaisen taustoista löytyy myös paljon surullista tietoa internetin syövereistä. Mietin pidemmän aikaa, että voinko julkaista niitä enää näin kauan tapahtuneen jälkeen tässä blogitekstissäni. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että naisen taustat liittyvät tietyllä tavalla hänen kohtaloonsa, joten päätin käydä lyhykäisyydessään läpi hieman hänen historiaansa. 

Uhrin nimellä löytyy vanha uutinen poliisin etsinnästä. Nainen oli nuoruudessaan karannut huumehoitoyksiköstä ja tämän vuoksi hänestä uutisoitiin kadonneena. Uhriksi joutuneen naisen Facebook-profiilista löytyy vielä tänäkin päivänä tietoa siitä, miten hän on elokuussa 2015 pudonnut parvekkeelta ja joutunut leikkaukseen. Leikkauksen jälkeen nainen on ollut kuntoutuksessa ja pyörätuolissa. Kuntoutus oli kesän 2016 alussa edennyt siihen pisteeseen, että hän pääsisi kävelemään ilman keppejä. Pian sen jälkeen nainen joutui tapon yrityksen uhriksi, ja tämän veriteon myötä hän halvaantui ja joutui takaisin pyörätuoliin. Tekijä oli lyönyt naista veitsellä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna vuonna 2016. Nainen oli ollut lähellä menehtyä verenhukkaan. Hän oli joutunut makaamaan verilammikossaan useita tunteja, ennen kuin paikalle oli hälytetty ambulanssi. Nämä tapahtumat olivat saaneet alkunsa alfa-pvp-muuntohuumeesta. Tässä tapauksessa puukottaja oli ollut toinen n. 30-vuotias salolaisnainen, joka oikeudessa myönsi väkivallan, mutta kielsi yrittäneensä tappaa naisen. Verisuonikirurgin lausunnon mukaan uhri oli vuotanut lähes kuiviin ja hänen jalassaan oli kuolion uhka, hemoglobiiniarvo oli sairaalaan saapuessa vain 48. Tapauksen johdosta tekijä tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankeuteen tapon yrityksestä ja ryöstöstä. Myös tuomitun puoliso sai puolentoista vuoden tuomion ryöstöstä. Näiden tietojen valossa, sekä huhupuheiden mukaan, voidaan tehdä päätelmä siitä, että tällä kertaa henkirikoksen uhriksi joutuneella naisella oli rankka, huumeiden täyttämä tausta sekä sen hetkinen elämä.

Ja sitten takaisin tähän rikostapaukseen, josta alun perin lähdin kirjoittamaan.

”Salon Murhalähiöksi” Iltalehden tituleeraaman asuinalueen naapurit ovat kertoneet, että uhrin asunnolla on vietetty levotonta elämää. Uhriksi joutuneen naisen asunnolla oli tapahtumailtana vietetty jälleen äänekkäitä juhlia useamman ihmisen kera. Naapurit olivat jo aiemmin illalla valittaneet metelistä ja poliisipartio oli käynyt paikalla sen vuoksi. Noin yhden aikaan yöllä naapuri hälytti virkavallan uudelleen paikan päälle. Partion ehtiessä asunnolle uhria ei voitu enää auttaa, eikä asunnossa ollut uhrin lisäksi muita. Epäillyt löytyivät surmapaikan lähialueelta lähes heti teon tultua ilmi. Päihteidenkäyttö liittyi tapaukseen. 

Uhriksi joutuneen naisen poikaystävä antoi haastattelun MTV3:lle jonkin ajan kuluttua tapahtuneesta. Miesystävä kertoi, että hän oli poistanut rikoksesta epäillyn 23-vuotiaan miehen aiemmin samana iltana asunnosta. Miesystävä oli lähtenyt käymään asioilla ja jättänyt tilanteen hallinnan kahdelle kaverilleen, jotka olivat asunnolla samana iltana. Kuitenkin, kun hän oli palannut, pihalla oli ruumisauto. Miesystävä pidätettiin paikalta myös rikoksesta epäiltynä. Mies kertoi pidätyssellissä kuulemistaan huudoista epäiltyjen tekijöiden välillä MTV3:n uutisille. Hänen mukaansa epäillyillä oli mahdollisesti jonkinlainen suhde. Uhrin muistotilaisuudessa hänen kasvonsa oli peitetty liinalla, sillä kasvoihin oli kohdistunut erittäin voimakasta väkivaltaa. 

Kuulusteluissa epäillyt olivat innokkaita puhumaan poliisille, mutta heidän kertomansa tarinat eivät kohdanneet keskenään, eivätkä olleet totuudenmukaisia. Poliisin taktiikkana oli pitää epäillyt tekijät vangittuna, jotta ”tiili alkaa puremaan”. Mies oli ensimmäinen, joka myönsi käyttäneensä fyysistä väkivaltaa uhriin, sillä tämä haastoi riitaa. Tässä vaiheessa poliisi ei kuitenkaan ollut vielä maininnut epäillyille, että uhrin kaula oli viilletty auki – selitykset jatkuivat valheellisina.

” – Mä sitten kimmastuin siitä ja latasin häntä nyrkillä kasvoihin. Nenä aukesi ensimmäisestä tai toisesta lyönnistä, jonka jälkeen mä vedin häntä todennäköisesti jalasta ja kiskaisin alas tuolilta, jonka jälkeen olen potkaissut.” Miespuoleinen epäilty poliisikuulusteluissa.

”– Sitten sitä verta alkoi olla siinä lattialla jonkun verran, ja tästä syystä housujeni persaus on veressä, koska mä levisin siihen vereen itsekin, tai mä liukastuin siihen, kun mä olin ottamassa vauhtia siihen kolmanteen tai neljänteen potkuun. Ja, toi toi, kaaduin tosiaan siihen lattialle, ja tästä syystä mun kädetkin ovat todennäköisesti veressä, kun mä levisin sinne.” Miespuoleinen epäilty poliisikuulusteluissa.

Tapausta alettiin käsitellä Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Haastehakemukseen oli kirjattu, että epäillyt olivat kohdistaneet uhriin ruumiillista väkivaltaa lyömällä ja potkimalla tätä, vetämällä tämän pyörätuolista lattialle ja heittämällä tämän päälle peilin ja mikron, ja lopuksi pistämällä ja viiltämällä tätä veitsillä useita kertoja. Teot aiheuttivat uhrille kaulaan syvän viiltohaavan, sekä muualle useita pistohaavoja. Vammojen laatu sekä sijainti syyttäjän mielestä osoittivat päättäväisyyttä teon toteuttamisessa sekä sitkeää surmaamispyrkimystä. Miehelle vaadittiin elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja alaikäiselle tytölle vähintään kymmenen vuoden vankeusrangaistusta nuorena henkilönä tehdystä murhasta.

Epäilty tyttö oli oikeudenkäynneissä pelokkaan oloinen, mutta mies ylimielinen ja hymyilevä. Oikeudenkäynnissä käsiteltiin myös hätäkeskuspuhelua, jossa naapuri oli kertonut uhriksi joutuneen naisen asunnolta kuuluvan kamalaa meteliä, hän sanoi puhelussa myös, että”joku mies vain huutaa, että tapan sinut”. Epäillyt olivat löytyneet tapahtumapaikan läheltä päihtyneinä ja vaatteet uhrin verestä paljolti tahriutuneina. Kuolinsyyksi varmistui syvä veitsen isku kaulaan. Myös rintaan kohdistuneen veitsen lyönnin myötä uhrin vasen keuhko oli täyttynyt verellä ja painunut kasaan. Tekoväline oli uhrin asunnosta löytynyt fileointiveitsi. Epäilty tyttö oli tuntenut uhrin ennalta.

Vastaajat kiistivät syytteet murhasta. Epäilty mies myönsi pahoinpitelyn, mutta ei myöntänyt iskeneensä uhria veitsellä. Kuitenkin esitutkinnassa hän oli kertonut käyttäneensä veistä toisen epäillyn painostuksesta. Teinitytön puolustus taas kertoi, että uhri oli loukannut tyttöä haukkumalla tämän perhettä ja tyttö oli tästä hermostunut. Hän oli kertonut esitutkinnan aikana lyöneensä uhria useita kertoja, mutta puolustuksen mukaan hän oli liioitellut osuuttaan suojellakseen toista epäiltyä. Tyttö myönsi lyöneensä uhria pari kertaa, mutta ei myöntänyt kohdistaneensa tähän tarkoituksellista väkivaltaa murhaamismielessä. Hän oli kertomansa mukaan myös yrittänyt auttaa uhria tapahtuman jälkeen ja sen vuoksi hänen vaatteensa olivat tahriutuneet verestä. Mies-syytetty kertoi taas saaneensa veret vaatteisiinsa liukastuttuaan verilammikkoon. Tyttö oli myös teon jälkeen luvannut miehelle, ottavansa syyt niskoilleen, koska saa alaikäisenä pienemmän tuomion.

Tekijät olivat tapahtumahetkellä tunteneet noin kuukauden ajan, heidän suhteensa luokiteltiin ei-vakavaksi tapailuksi.

Tekohetkellä 15-vuotiastyttö, nimeltään Jolanda Zirikli Laukamo sai yhden vuoden tuomion alentuneesti syyntakeisena nuorena henkilönä tehdystä murhasta. 23-vuotias Harri Mikael Kivelä tuomittiin murhasta elinkautiseen. Teosta epäillyllä 23-vuotiaalla miehellä oli uutisten mukaan (MTV3) myös aiempaa rikostaustaa. Tämä oli syyllistynyt laittomaan uhkaukseen viidakkoveitsen kanssa sekä näpistyksiin. 

Myöhemmin uutisiin vuoti tietoja siitä, mitä poliisiautossa oli tapahtunut ja tämän muistan. Tämä taisi järkyttää useita suomalaisia. Tekijät olivat suudelleet toisiaan poliisiautossa ja tyttö oli kysynyt mieheltä, että ”Eikö ollutkin kiihottavaa?”. Tyttö kuitenkin kiisti härskit puheet, sanomalla väitöksen olevien sairaita. Tyttö oli poliisilaitoksella yrittänyt esittää olevansa tajuton ja käyttäytynyt muutenkin erittäin hysteerisesti. Miesepäilty oli taas käyttäytynyt poliisin kuvauksen mukaan rauhallisesti ja tyytyväisen oloisesti. 

Kiitos, kun jaksoit lukea tekstini loppuun. Muistatko tapauksen? Mitä tunteita se sinussa herättää? Olen alkanut kuunnella Bookbeatista nyt äänikirjana Karhuryhmä-kirjaa, joka on mielenkiintoinen matka ihmismielen synkimpiin onkaloihin ja huomasin tätäkin tosielämän rikostarinaa kirjoittaessani miettivät hyvin paljon sitä, miten ihmismieli on tilanteessa osallisilla voinut toimia. Olisi mielenkiintoista kuulla lisää poliisien kertomuksia siitä, mitä ja miten he ovat toimineet ja kyenneet toimimaan rikospaikoilla sekä millaisia tunteita rikospaikkalöydökset heissä ovat herättäneet.

Lisään blogin instagram-tilille muutaman esitutkintamateriaaleista löytyvän kuvan tapaukseen liittyen. 

Kommentit